Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)
Dimensiune: lungime 15-17 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specifică pădurilor de conifere, unde şi cuibăreşte. Grupuri mai mari pot fi observate în afara perioadei de cuibărit, fiind o specie sedentară şi parţial migratoare.
Hrană: se hrăneşte exclusiv cu seminţe de conifere, fiind singura specie de la noi care prezintă şi adaptări morfologice în acest sens (maxilarul şi mandibula sunt încrucişate, ciocul servind astfel drept unealtă pentru extragerea seminţelor din conuri).
Descriere: caracteristic acestei specii îi este ciocul încrucişat, de unde şi denumirea. Este o pasăre de talie mică, însă cu o construcţie robustă, aspect încurajat şi de ciocul relativ masiv. Masculii, mai ales adulţii, sunt în întregime roşiu-cărămizii, exceptând aripile negricioase. Femelele sunt galben-verzui, uneori această culoare fiind mai ştearsă şi amestecată cu gri, cu târtiţa de culoare galbenă mai intensă. Păsările tinere sunt în general gri. Culorile nu sunt întotdeauna vizibile, mai ales dacă păsările sunt observate în zbor.