Acasă / Specii / Scatiu

Scatiu

Denumirea științifică: Spinus spinus Taxonomia: Păsări

Scatiu

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 11-12,5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: cuibăreşte în pădurile de amestec şi în conifere, la înălţime mare, în coronament. Se deplasează în grupuri şi poate fi văzută mai ales toamna târziu şi iarna, frecvent şi în localităţi, când populaţiile nordice coboară spre sud. Se asociază frecvent în grupuri şi cu specii de Carduelis.
Hrană: consumă seminţele copacilor (conifere, mesteceni etc.).
Descriere: este o pasăre mică, în coloritul căreia predomină galbenul, verdele şi negrul. Masculii au capul şi pieptul de o nuanţă intensă galben-verzuie, iar creştetul şi bărbia sunt negre. Aripile sunt negre şi au o dungă galbenă lată, evidentă mai ales în zbor. Spatele este verde şi striat, iar abdomenul este albicios cu flancurile striate. Târtiţa şi marginile exterioare ale cozii sunt galbene. Spre diferenţă de masculi, femelele nu au capul negru, ci gri şi striat.
Specii asemănătoare: asemănător cu cănăraşul datorită coloritului general şi a dimensiunilor, dar acesta din urmă are pe aripă două dungi gălbui subţiri şi scurte, nu atât de evidente, laturile cozii închise la culoare, cioc scurt şi masiv etc.

Galerie foto

  • Mascul de scatiu (Spinus spinus)
  • Femelă de scatiu (Spinus spinus)