Acasă / Specii / Sticlete

Sticlete

Denumirea științifică: Carduelis carduelis Taxonomia: Păsări

Sticlete

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 12-13,5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie comună şi răspândită, cuibăreşte în copaci şi tufe, în multe zone împădurite deschise, cu plantaţii, cu arbori izolaţi etc., dar şi în localităţi, în grădini şi parcuri, în livezi. Este gregară, deplasându-se în grupuri compacte, cu precădere în afara sezonului de cuibărit.
Hrană: se hrăneşte cu seminţele diverselor plante (scaieţi, ciulini, floarea soarelui etc.) şi ale copacilor (mesteacăn).
Descriere: specie inconfundabilă datorită petei roşii intense de cap, care încadrează ciocul, ambele sexe având colorit similar. Creştetul este negru până spre ceafă, iar laturile capului sunt albicioase. Pe spate este bej-maroniu, această nuanţă regăsindu-se şi pe piept şi pe flancurile acestuia, până pe laturile abdomenului albicios. Aripile sunt negre cu o dungă galbenă lată, evidentă, foarte vizibilă mai ales când sunt observate stoluri compacte în zbor. Vârfurile remigelor sunt albe, vizibile sub formă de pete când pasărea este în repaos. Coada prezintă de asemenea pete albe, mai evidente în zbor. Juvenilul are culori mai şterse şi capul uniform gri-maroniu, uşor striat, fără caracterele specifice adulţilor.
Specii asemănătoare: dunga galbenă de pe aripă este oarecum asemănătoare cu cea a scatiilor, care însă nu au roşu pe cap, nu au alb pe coadă, sunt verzui pe spate etc.

Galerie foto

  • Sticlete (Carduelis carduelis) adult
  • Juvenil de sticlete (Ccarduelis carduelis)