Acasă / Specii / Cănăraș

Cănăraș

Denumirea științifică: Serinus serinus Taxonomia: Păsări

Cănăraș

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 11-12 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: prezent în livezi, de asemenea în zonele împădurite şi la liziere în defileul Oltului, precum şi în pâlcuri de copaci (conifere) şi zăvoaie. Se deplasează frecvent în grupuri mici.
Hrană: în general seminţe mici.
Descriere: specie de talie mică, cu cioc scurt şi compact, al cărei mascul are capul şi pieptul de culoare galben intens; pe laturile capului, galbenul delimitează o mască gri sub ochi, obrajii fiind de asemenea de un galben intens. Abdomenul şi flancurile sunt albe, acestea din urmă fiind puternic striate. Creştetul prezintă striaţii mărunte, spatele este de asemenea striat şi verzui, târtiţa fiind însă de culoare galben-uniform, vizibilă în zbor. Pe aripă sunt prezente două dungi gălbui, înguste şi scurte (formate de marginile supraalarelor). Femelele prezintă în general culori mai estompate, fără un galben atât de pronunţat.
Specii asemănătoare: se aseamănă prin nuanţe generale cu scatiul, care însă are ciocul mai ascuţit şi mai delicat, are mai mult negru în aripi, respectiv are o dungă galbenă de-a lungul aripii mult mai lată şi vizibilă (contrastând cu aripile negre). Laturile cozii sunt galbene la scatiu, pe când ale cănăraşului sunt închise la culoare.

Galerie foto

  • Cănăraș (Serinus serinus)
  • Cănăraș (Serinus serinus)