Acasă / Specii / Cinteză

Cinteză

Denumirea științifică: Fringilla coelebs Taxonomia: Păsări

Cinteză

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 14-16 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este una dintre cele mai comune specii de pădure, cuibărind în toate tipurile de păduri, inclusiv în zăvoaie, plantaţii, grădini etc. Cântecul masculului este uşor de detectat, fiind auzit mai peste tot vara în zonele împădurite. În afara sezonului de cuibărit poate fi văzută în stoluri uneori mari şi chiar împreună cu cinteze de iarnă, în poieni, la liziere, în livezi, localităţi etc.
Hrană: consumă cu precădere insecte şi alte nevertebrate vara, inclusiv viermi şi omizi în perioada de cuibărit, dar şi seminţe şi fructele arbuştilor.
Descriere: prezintă o combinaţie de culori, acestea fiind intense mai ales în cazul masculilor, în perioada de cuibărit. Creştetul este gri-albăstrui până pe ceafă şi pe laturile gâtului; întreg pieptul, abdomenul şi laturile capului sunt cărămizii spre roz, devenind viu colorate primăvara. Spatele este maroniu, cu târtiţa verzuie, iar coada are marginile albe. Aripile, mai închise la culoare, prezintă două dungi albe evidente, mai ales în zbor, respectiv au o nuanţă verzuie datorită marginilor remigelor. Iarna, penajul este mai şters, iar femelele la rândul lor au penajul mai puţin eclatant, cărămiziul de pe piept şi abdomen fiind înlocuit de o nuanţă de bej, respectiv pe creştet şi până pe spate este verzui-olivaceu.
Specii asemănătoare: este asemănătoare ca formă cu cinteza de iarnă şi confuziile ar putea apărea mai ales între femelele celor două specii, dar aceasta din urmă are nuanţe portocalii pe piept şi abdomenul alb, târtiţa albă şi striaţii închise pe laturile abdomenului.

Galerie foto

  • Mascul de cinteză (Fringilla coelebs)
  • Femelă de cinteză (Fringilla coelebs)