Acasă / Specii / Vrabie de casă

Vrabie de casă

Denumirea științifică: Passer domesticus Taxonomia: Păsări

Vrabie de casă

Dimensiune: lungime 14-16 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: probabil cea mai cunoscută specie de paseriforme, printre cele mai numeroase, fiind prezentă în aproape toate zonele locuite, în zona fermelor, grajdurilor, în zone agricole etc.; în grupuri, atât în timpul, cât şi după sezonul de cuibărit.
Hrană: o gamă variată de seminţe şi insecte, culese pe sol.
Descriere: în pofida dimensiunilor este destul de robustă, cu cioc solid. Masculii au obrajii, fruntea şi creştetul gri, care se continuă până pe ceafă. Spatele este cafeniu cu striaţii negre. Ceafa este cafenie, iar cafeniul urcă pe laturile cefei până în dreptul ochilor, delimitând creştetul şi obrajii gri. În dreptul ochilor prezintă o dungă neagră care se continuă până la cioc, de asemenea guşa este neagră, culoarea împrăştiindu-se difuz pe pieptul gri-albicios, abdomenul având aceeaşi culoare ca şi pieptul. Prezintă o dungă albă proeminentă pe aripă. Femela are culori mai şterse, îi lipseşte culoarea neagră din zona capului şi creştetul gri, acesta fiind maroniu şters. Femela are o dungă mai deschisă la culoare, bej, care se întinde în spatele ochiului (sprânceană).
Specii asemănătoare: vrabia de câmp este asemănătoare, dar mai mică, are creştetul capului complet castaniu-închis, câte o pată neagră pe obrajii albicioşi etc.

Galerie foto

  • Mascul de vrabie de casă (Passer domesticus)
  • Femelă de vrabie de casă (Passer domesticus)