Dimensiune: lungime 41-49 cm, anvergură aripi 81-94 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o specie cu gregarism pronunţat, cuibărind în colonii cu cuiburi apropiate, frecvent pe aliniamentele de plopi din zonele agricole sau antropizate (pe marginea drumurilor, lângă localităţi etc.); poate fi observată deplasându-se în stoluri şi hrănindu-se deseori împreună cu stăncuţe pe terenuri agricole sau păşuni. Iarna pot fi văzute stoluri foarte numeroase, uneori de mii de indivizi, deplasându-se din zonele de hrănire spre cele de înnoptare.
Hrană: consumă mai ales nevertebrate (insecte, viermi) şi seminţe de plante, pe arături şi păşuni, deseori pe lângă drumuri, în zona rampelor de deşeuri etc.
Descriere: este complet neagră, lucioasă, şi văzută de la distanţă mică şi în lumină bună, penajul prezintă reflexii violaceu-albăstrii. Ciocul adulţilor este ascuţit, deschis la culoare spre bază, mai închis spre vârf, iar pielea este golaşă, neacoperită cu pene la baza ciocului. Capul pare uşor ţuguiat, văzut din profil. Juvenilii sunt asemănători, însă au ciocul negricios, având pene scurte la baza acestuia, pe partea superioară, ajungând până în dreptul nărilor.
Specii asemănătoare: în zbor pot fi confundate, mai ales de la distanţă, cu stăncuţele, însă acestea din urmă au gulerul grisaceu, aripile mai scurte şi bătăile acestora mai dese, sunete diferite etc. Juvenilul, având ciocul negru, ar putea induce în eroare persoanele neavizate prin asemănările cu corbul, acesta fiind însă mult mai mare, cu cioc mult mai robust, coadă romboidală vizibilă în zbor, formă diferită în zbor datorită anvergurii mari şi a lungimii capului, respectiv a cozii etc.