Acasă / Specii / Alunar

Alunar

Denumirea științifică: Nucifraga caryocatactes Taxonomia: Păsări

Alunar

Dimensiune: lungime 32-35 cm, anvergura aripilor 49-53 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o specie sedentară, caracteristică pădurilor de conifere şi de amestec de pe cuprinsul parcului, unde poate fi localizată mai ales ghidându-ne după cântecul caracteristic. Este destul de discretă, dar uneori, iarna, unele exemplare pot fi văzute şi la altitudini mai joase, inclusiv în zonele locuite, în căutare de hrană.
Hrană: este omnivoră, vara consumând şi insecte, dar în general hrănindu-se cu seminţe de conifere şi alune, pe care le şi depozitează pentru iarnă.
Descriere: o pasăre de dimensiuni medii, puternic pătată cu alb pe tot corpul, de altfel maroniu. Creştetul este maro închis, iar ciocul lung, ascuţit şi robust este caracteristic acestei specii. Aripile sunt închise la culoare, uniforme, ca şi coada neagră, care însă are vârfuri albe, vizibile mai ales în zbor. Subcodalele sunt albe.
Specii asemănătoare: această specie poate fi eventual confundată de către observatorii începători cu graurul, datorită penajului pestriţ, însă cele două specii sunt uşor de diferenţiat, deoarece graurul este mult mai mic, are ciocul mult mai mic, subţire şi deschis la culoare, nu are nuanţe maronii în penaj etc.

Galerie foto

  • Alunar (Nucifraga caryocatactes)
  • Alunar (Nucifraga caryocatactes)