Acasă / Specii / Gârliță mare

Gârliță mare

Denumirea științifică: Anser albifrons Taxonomia: Păsări

Gârliță mare

Dimensiuni: lungime 64-78 cm, anvergură aripi 130-160 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: în România gârliţa mare este prezentă în general din a doua jumătate a lunii octombrie şi până în luna martie. Din cauza lipsei suprafeţelor de hrănire în defileul Oltului, specia poate fi observată ocazional, în număr mic, poposind pe lacurile de acumulare în perioada rece a anului. Mai frecvent este auzită noaptea, în zbor, când traversează defileul.
Hrană: specie vegetariană, care în sezonul rece se hrăneşte în special pe pajişti sau pe terenurile agricole cu grâu de toamnă sau rapiţă.
Descriere: este o pasăre de mărime medie, gri-maronie. Păsările adulte prezintă pe frunte o pată albă care se întinde de la baza ciocului până la baza creştetului, iar pe burtă au o serie de dungi transversale, neregulate, negre. Ciocul este rozaliu (uneori este greu de determinat dacă tenta este spre roz sau portocaliu), iar picioarele sunt portocalii. Păsările tinere nu au pată albă pe frunte şi nici benzi transversale pe abdomen. Capul este maroniu, iar la baza ciocului în locul petei albe au o porţiune mai întunecată decât restul capului.
Specii asemănătoare: se poate confunda cu celelalte specii de gâşte cu coloritul general gri. Adulţii se deosebesc de toate aceste specii (mai puţin gârliţa mică) având fruntea albă. Faţă de gârliţă mică are dimensiuni mai mari, albul nu se extinde pe creştet, are ciocul mai mare şi în general nu are inel orbital galben.

Galerie foto

  • Gârliță mare (Anser albifrons)
  • Gârlițe mari (Anser alfrons) în zbor
    Exemplarul din centru este imatur