Acasă / Specii / Gaiță

Gaiță

Denumirea științifică: Garrulus glandarius Taxonomia: Păsări

Gaiță

Dimensiune: lungime 32-35 cm, anvergura aripilor 54-58 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este răspândită în special în pădurile de foioase, dar poate fi văzută şi în cele de conifere sau la liziere, la limita dintre păduri şi livezi sau în zone agricole, lângă sate. Ţipătul caracteristic îi trădează de obicei prezenţa, însă poate imita ţipetele unor păsări de pradă cum este şorecarul. Sunt foarte gălăgioase în păduri, când sunt alarmate.
Hrană: este omnivoră în general şi consumă nevertebrate (insecte, viermi, omizi), dar şi mamifere mici sau pui de păsări dacă are ocazia; face provizii consistente de ghindă pentru iarnă.
Descriere: coloritul general al corpului este o nuanţă de bej spre portocaliu, uşor mai închis şi mai grisaceu pe spate şi mai deschis pe abdomen. Creştetul este striat cu negru şi mai albicios, ca de altfel şi guşa. Are mustăţi negre, două dungi care se prelungesc de la cioc până sub ochi. Irisul este deschis la culoare. Târtiţa este albă. Aripile sunt în general închise la culoare, dar conţin pene de culoare albă, care creează o oglindă vizibilă şi în zbor, şi în repaos. Cel mai important detaliu de penaj pentru identificare este reprezentat de o parte din supraalarele mari, care sunt azurii cu vermiculaţii negre, vizibile atât în zbor, cât şi în repaos, ca o dungă albastră cu mai multe dungi mărunte.
Specii asemănătoare: eventual, dacă nu este văzută bine poate fi confundată cu alunarul, care însă are alte detalii de penaj şi un cioc mai lung şi mai puternic.

Galerie foto

  • Gaiță (Garrulus glandarius)
  • Gaiță (Garrulus glandarius)