Acasă / Specii / Sfrâncioc roșiatic

Sfrâncioc roșiatic

Denumirea științifică: Lanius collurio Taxonomia: Păsări

Sfrâncioc roșiatic

Dimensiune: lungime 16-18 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie întâlnită la altitudinile joase de pe cuprinsul parcului, ocupând o gamă variată de habitate, dar preferând zonele deschise, cel
mai frecvent păşuni sau terenuri agricole, cu tufişuri cu spini şi arbuşti. Îşi construieşte cuibul cel mai des în mijlocul tufişurilor greu accesibile. Migrator, oaspete de vară.
Hrană: manifestă un pronunţat comportament de pasăre răpitoare, iar hrana este diversificată, constând predominant din insecte de talie mijlocie şi mare (frecvent coleoptere), amfibieni, reptile (şopârle), chiar mamifere mici. Are obiceiul de a „depozita” prada neconsumată imediat sau pentru pui, înfigând-o în ţepii din jurul cuibului.
Descriere: poate fi observat uşor, stând frecvent în locuri expuse. Masculul adult are spatele maro-castaniu, creştetul şi ceafa gri şi în dreptul ochilor prezintă o dungă pronunţată, neagră, care traversează ciocul. Ciocul este negru, cu partea superioară răsfrântă peste cea inferioară. Pe partea ventrală este albicios, cu tentă rozalie. Coada este neagră, cu baza şi târtiţa gri şi alb pe laturi. Femelele şi juvenilii sunt maronii pe partea dorsală şi cu partea ventrală albă cu striaţii dense, în formă de solzi, maronii. Dunga de peste ochi este maronie şi mai puţin proeminentă decât la mascul. Juvenilii au creştetul maroniu.
Specii asemănătoare: Femelele şi tinerii, dacă nu sunt văzuţi bine, pot fi confundaţi, eventual, cu capîntortura (Jynx torquilla), însă acesta are un comportament diferit şi detalii de penaj care simplifică identificarea.

Galerie foto

  • Mascul adult de sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio)
  • Juvenil de sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio)