Acasă / Specii / Pițigoi mare

Pițigoi mare

Denumirea științifică: Parus major Taxonomia: Păsări

Pițigoi mare

Dimensiune: lungime 13,5-15 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o specie foarte comună, care poate fi văzută atât vara, cât şi iarna, pe tot cuprinsul parcului. Cuibăreşte în scorburi, în păduri, livezi, în zone cu copaci, în localităţi etc.
Hrană: se hrăneşte în coronament sau pe sol cu insecte, seminţe, fructe.
Descriere: este cel mai mare dintre piţigoi, uşor de identificat datorită capului negrulucios, doar cu laturile acestuia (obrajii) albe, contrastante puternic. Negrul de pe guşă se continuă de-a lungul pieptului şi abdomenului până sub coadă, formând o linie mediană neagră, mai lată şi continuă la masculi. Dedesubt este galben aprins, spatele este verzui şi aripile abăstrii, cu o linie albă. De asemenea, laturile cozii sunt albe. Juvenilii sunt mai gălbui (inclusiv obrajii) şi nu au dezvoltată linia neagră de-a lungul corpului.
Specii asemănătoare: se aseamănă superficial, datorită modelului, cu piţigoiul de brădet, care este însă considerabil mai mic, gri-maroniu pe spate, are o dungă albă de-a lungul cefei, nu are dungă neagră pe piept şi abdomen etc. Totodată, datorită culorilor, se aseamănă cu piţigoiul albastru, care este de asemenea mult mai mic şi nu are capul negru, ci creştetul albastru cu o dungă de-a lungul ochiului etc.

Galerie foto

  • Pițigoi mare (Parus major) adult
  • Juvenil de pițigoi mare (Parus major)