Acasă / Specii / Pițigoi sur

Pițigoi sur

Denumirea științifică: Poecile palustris Taxonomia: Păsări

Pițigoi sur

Dimensiune: lungime 11,5-13 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie rezidentă, întâlnită mai ales la altitudinile mai joase din parc, în păduri de foioase bătrâne (fag şi stejar), la liziere, în zăvoaie cu subarboret dezvoltat etc.
Hrană: insecte mici, seminţe, boabe.
Descriere: este un piţigoi de talie mică, cu un colorit general gri-maroniu, de o nuanţă mai închisă pe spate, aripi şi coadă şi mai albicioasă, ştearsă, cu tentă de bej pe partea ventrală. Creştetul este în general negru lucios şi prezintă o pată mică neagră, restrânsă, pe bărbie. Laturile capului sunt albe, iar spre ceafă albul nu este atât de imaculat, fiind prezente porţiuni uşor mai maronii.
Specii asemănătoare: este foarte asemănător cu piţigoiul de munte (Poecile montanus), asemănările fiind atât de mari încât deseori diferenţierea se face doar pe baza sunetelor, care sunt diferite. Piţigoiul de munte prezintă o porţiune a aripii (oglindă) uşor mai decolorată, are creştetul negru mat şi în general laturile capului alb imaculat. Aceste diferenţe sunt însă de multe ori dificil, dacă nu imposibil de perceput în teren.

Galerie foto

  • Pițigoi sur (Poecile palustris)
  • Pițigoi sur (Poecile palustris)