Acasă / Specii / Muscar gulerat

Muscar gulerat

Denumirea științifică: Ficedula albicollis Taxonomia: Păsări

Muscar gulerat

Specie protejată Natura 2000

Dimensiune: lungime 12-13,5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este oaspete de vară, migrator, şi poate fi întâlnit în pădurile de foioase, unde alege scorburile pentru cuibărit.
Hrană: consumă predominant insecte, frecvent capturându-le în aer.
Descriere: masculul adult este uşor de recunoscut, fiind alb-negru, cu mult alb pe aripă şi un colier alb, lat şi complet, care izolează negrul de pe cap. Are o pată albă mare pe frunte şi baza remigelor primare albe, care formează o dungă pronunţată, vizibilă şi pe aripa închisă. Pe spate are o pată albicioasă destul de pronunţată. Femelele sunt maronii pe spate şi le lipseşte colierul alb; deşi au mai puţin alb pe aripă decât masculii, dunga albă de la baza primarelor este vizibilă şi ajunge până la marginea aripii.
Specii asemănătoare: este foarte asemănător cu muscarul negru, însă masculii de muscar negru nu au colier alb lat de jur-împrejurul gâtului, au două pete albe mai mici pe frunte, respectiv dunga de la baza primarelor de pe aripă este subţire şi mai mică. Femelele şi juvenilii sunt şi ei foarte asemănători cu ai muscarului negru, însă femela de muscar negru este mai cafenie, nu maronie cu nuanţe de gri, respectiv are mai puţin alb pe aripă şi dunga de la baza primarelor este mai subţire şi nu ajunge la marginea aripii, ca la femela de muscar gulerat. Cântecele masculilor sunt diferite, pe baza lor putându-se identifica uşor specia.

Galerie foto

  • Mascul de muscar gulerat (Ficedula albicollis)
  • Femelă de muscar gulerat (Ficedula albicollis)