Specie protejată Natura 2000
Dimensiune: lungime 11-12 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: cuibăreşte destul de rar în pădurile de foioase (mai ales cele de fag, dar uneori şi stejar) şi cele mixte, în scorburi; specie migratoare, este prezentă primăvara târziu şi vara.
Hrană: insecte vânate în zboruri scurte efectuate de pe crengi, sau capturate în frunziş.
Descriere: este cea mai mică dintre speciile de muscari prezentaţi. Masculul adult are guşa şi partea superioară a pieptului portocaliu-roşiatic aprins în perioada cuibăritului. Capul este gri-albăstrui, culoarea prelungindu-se şi pe laturile petei portocalii. Pe spate este maroniu. Coada este închisă la culoare cu laturile albe până spre centru şi cu o bandă terminală neagră, aceste detalii fiind vizibile în zbor. Masculii subadulţi au doar guşa portocalie, iar cei în primul an şi femelele nu prezintă portocaliu şi gri-albăstrui în coloritul penajului, fiind alb-cenuşii (cu nuanţe bej) pe piept. Au un inel orbital mai deschis la culoare, evident când pasărea este observată în condiţii bune. Au obiceiul de a ţine aripile uşor atârnate uneori, ca şi ceilalţi muscari.
Specii asemănătoare: masculul adult poate fi confundat eventual cu măcăleandrul, care are portocaliu mult mai extins pe cap - până pe frunte - şi pe piept, coada maronie, fără modelul caracteristic al muscarului mic etc.