CLASIFICARE PALEARCTIC HABITATS: 54.12 HABITATE DIN ROMÂNIA: R5417, R5419
Habitatul 7220* Izvoare petrifiante cu formare de travertin (Cratoneurion)
Izvoare de apă dură cu formare activă de travertin sau tuf calcaros. Aceste formaţiuni se întâlnesc în medii foarte diverse, precum păduri sau zone rurale deschise, având suprafeţe în general mici (formaţiuni punctiforme sau liniare) şi sunt dominate de briofite (Cratoneurion commutati).
Pot forma complexe cu mlaştini de tranziţie, mlaştini eu-mezotrofe, comunităţi casmofitice din staţiuni reci şi umede, tufărişuri şi pajişti de substrate calcaroase (Festuco - Brometea). Pentru a conserva acest habitat, cu extindere foarte limitată în teren, este esenţială menţinerea habitatelor învecinate şi a întregului sistem hidrologic aferent. Acest habitat este condiţionat de existenţa stratului de tuf calcaros. Unele dintre comunităţile vegetale indicate mai sus pot apărea şi în mlaştini formate pe substrat calcaros, fără existenţa unui strat vizibil de tuf.
Deşi acest tip de habitat este caracterizat fie de locaţii punctiforme, fie de structuri liniare, totuşi, singura locaţie identificată ca aparţinând habitatului 7220* - Izvoare petrifiante cu formare de travertin prezintă un nivel slab al gradului de fragmentare, fapt care dovedeşte buna conservare a acestui habitat.
Suprafaţa acestui habitat în Parcul Național Cozia şi în siturile Natura 2000 este de aproximativ 0,1 ha.