Acasă / Arii naturale protejate / Rezervaţia naturală Pădurea Călineşti-Brezoi

Rezervaţia naturală Pădurea Călineşti-Brezoi

Rezervaţia naturală Pădurea Călineşti-Brezoi

Informații diverse

Este declarată prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate.
Prin implementarea proiectului “Realizarea de seturi de date spațiale în conformitate cu specificațiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, având în vedere optimizarea facilităților de administrare a acestora” – cod SMIS 43380, în anul 2014 s-au făcut măsurători GIS ale suprafeței și limitelor rezervației Pădurea Călinești-Brezoi pe localizarea descrisă în documentele care specifică limitele acesteia și a rezultat că suprafața rezervației este de 400 ha.
În consecință, APNC va face propuneri ca, urmare a implementării proiectului INSPIRE cod SMIS 43380, să se modifice Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, pentru a corecta suprafața acestei rezervații naturale la 400 ha.
Pădurea Călinești – Brezoi este o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a IV-a IUCN – rezervație naturală de tip mixt. Este situată în județul Vâlcea, pe teritoriul U.A.T. Brezoi.
Geografic, rezervația se află în partea sud-estică a Munților Lotrului și cea nordică a orașului Brezoi și satului Călinești, la o altitudine medie de 400 m.
Pădurea Călinești – Brezoi face parte din zona de protecţie integrală a Parcului Național Cozia și s-a constituit din suprafețele forestiere, ua 181-191 ale amenajamentului silvic UP I Călinești din anul 1993 al Ocolului Silvic Cornet. În anul 2015, conform amenajamentelor în vigoare, proprietarii/administratorii acestei rezervații sunt:
a) Obștea Călinești/OS Clăbucet (privat) pentru UP I Călinești, ua: 181-186;
b) statul român/RNP-Romsilva, DS Vâlcea, OS Voineasa pentru UP III Păscoaia, ua: 687-691.
Rezervația naturală Pădurea Călinești–Brezoi este una geomorfologică, floristică și peisagistică.
Geomorfologic, zona are un specific aparte cu un relief ruiniform, deosebit de spectaculos modelat în conglomerate de Brezoi, cu stânci sub formă de: ace, turnuri, hornuri, piramide, clăi, abrupturi, polițe, grohotișuri, grote.
Floristic, aici se întâlnesc elemente termofile sudice, precum scumpia (Cotinus coggygria), specii endemice și rare, cum ar fi: Dianthus henteriGalium valantoides var. bailloniThymus comosus, dedițelul (Pulsattilla montana), tulichina mică (Daphne cneorum), tulichina mare (Daphne mezereum).
Peisagistic, zona are un aspect aparte datorat reliefului variat cu păduri, creste, văi și mici pajiști secundare.
Fauna din această rezervație este foarte bogată, fiind prezente aici printre altele: râsul (Lynx lynx), capra neagră (Rupicapra rupicapra), căpriorul (Capreolus capreolus), mistrețul (Sus scrofa), jderul de piatră (Martes foina), jderul de copac (Martes martes), vipera cu corn (Vipera ammodytes).
În habitatele rezervației, cu un areal totuși destul de restrâns, pe cele aproximativ 400 ha se găsesc o mulțime de păsări cu specii de stâncă, de pădure și de pajiști.
Managementul acestei rezervații va avea în vedere conservarea speciilor şi habitatelor, precum și păstrarea nealterată a peisajelor și a formațiunilor geologice specifice.