Acasă / Arii naturale protejate / ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturarița

ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturarița

Arii naturale protejate de interes european – Situri NATURA 2000

ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturarița

Poziționare

Coordonate:
Latitudine N 45º 17' 49''
Longitudine E 24º 13' 26''

Altitudine (m):
Min. 294
Max. 1.862
Med. 854

Regiunea biogeografică:
Alpină
Continentală

Regiuni administrative:
NUTS RO045 100% Județul Vâlcea

Suprafața

Suprafața ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturarița este de 21.769 hectare.

Informații diverse

Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011cu modificările și completările ulterioare:
- ariile de protecţie avifaunistică sunt ”ariile naturale protejate ale căror scopuri sunt conservarea, menţinerea şi, acolo unde este cazul, refacerea la o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice, desemnate pentru protecţia de păsări migratoare, mai ales a celor prevăzute în Anexele nr. 3 şi 4 A”.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările și completările ulterioare, suprafața Parcului Național Cozia a fost inclusă în aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturariţa. Administrația Parcului Național Cozia, denumită în continuare APNC, a luat în administrare prin Contractul nr. 117/RNP-ROMSILVA/08.10.2014, încheiat pentru a se derula pe o perioadă de 10 ani, doar partea din acest sit care se află în zona Parcului Național Cozia. În continuare se va face referire doar la această parte a sitului, nu și la suprafața care se află în zona Parcului Național Buila – Vânturarița.
Conform determinării GIS a sitului ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturariţa de pe hărțile oficiale ale acestuia, rezultă că are o suprafață de 17.279 ha, fiind mai mare decât limitele Parcului Național Cozia cu aproximativ 466 ha, ca urmare a includerii în suprafața sitului a lacurilor de acumulare Turnu și Gura Lotrului de pe cursul râului Olt și a terenurilor dintre limitele Parcului Național Cozia de pe ambele maluri ale râului Olt, între punctele baraj lac de acumulare Turnu – baraj lac de acumulare Cornet. Stabilirea limitelor pe teren și măsurătorile exacte ale suprafeței pe categorii de terenuri se vor realiza prin implementarea Planului de acțiuni.
Conform Directivei Păsări și a legislației românești, obiectivul principal al administrării ROSPA0025 Cozia-Buila-Vânturariţa, este protecția, managementul și controlul speciilor de păsări, precum și stabilirea regulilor pentru conservarea lor. Măsurile pentru atingerea acestui obiectiv vor viza speciile de păsări, ouăle acestora, cuiburile și habitatele lor.
Prin măsurile de management impuse prin Planul de acțiuni, pentru menținerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări din acest sit Natura 2000, se va urmări ca:
dinamica populațiilor speciilor să indice faptul că aceastea se mențin și sunt șanse să se mențină pe termen lung ca o componentă viabilă a habitatului natural;
- arealul natural al speciilor nu se reduce și nu există riscul să se reducă în viitorul previzibil.